Er zijn veel verschillende soorten acne

Er zijn veel verschillende soorten acne zoals acne cosmetica, acne exoriee, acne mechanica, acne medicamentosa, acne inversa en acne venerata. Voor een aantal van deze soorten acne kan er huidverzorging acne worden gebruikt, maar niet voor allemaal. Zulke huidverzorging kan wel gebruikt worden ter bestrijding van acne die wordt veroorzaakt door factoren van buitenaf. Acne die wordt veroorzaakt door factoren van binnenaf kan misschien wel verminderd worden met deze producten, maar zal niet voorkomen kunnen worden. Hiervoor moet je echter de problemen binnen in het lichaam aanpakken. Om dit te doen moet er een afspraak met de dokter gemaakt worden.

Externe factoren die acne beïnvloeden

De meeste van deze soorten acne worden veroorzaakt door factoren van buitenaf. Dit zijn ook de soorten acne waar huidverzorging acne voor gebruikt kan worden. Dit kan eigenlijk weer opgedeeld worden in twee categorieën: veroorzaakt door producten die op het gezicht komen en veroorzaakt door aanraking van het gezicht. Voorbeelden van de eerste zijn acne cosmetica (wordt veroorzaakt door make-up) en acne venerata (wordt veroorzaakt door contact van de huid met chemicaliën). Soorten acne die ontstaan door ander contact met de huid zijn acne mechanica (wordt veroorzaakt door frictie) en acne excoriee (wordt veroorzaakt door het peuteren aan de huid). Voor behandeling van deze soorten acne kan er worden begonnen met het minder aanraken van het gezicht en daarnaast speciale crème of lotion te gebruiken.

Interne factoren die acne beïnvloeden

Er zijn ook factoren van binnenin het lichaam die acne kunnen veroorzaken. Voorbeelden van deze soorten acne zijn acne inversa (wordt in verband gebracht met problemen van het immuunrespons) en acne medicamentosa (wordt veroorzaakt door medicatie). Hiernaast kan er ook nog hormonale acne ontstaan door het uit balans zijn van de hormoonspiegel. Tegen dit soort acne is er helaas geen makkelijke oplossing omdat het probleem van binnen opgelost moet worden. Bij een bepaalde soort medicatie kan er gekeken worden of er overgestapt kan worden naar een ander merk en of dit helpt. Voor het weer in balans brengen van de hormoonspiegel kunnen er door de dokter bijvoorbeeld hormoonpillen worden gegeven.