Bitcoin uitgelegd voor beginners

We kennen Bitcoin voornamelijk als de favoriete munteenheid van hackers en ander cybergespuis. Grote ransomware-aanvallen zoals Wannacry en recent Petya hebben meestal wel een of andere bitcoin wallet waar het losgeld naartoe moet. Maar de munteenheid is veel meer dan dat. Hoe werkt dat?

Een gidsje.’Cryptocurrencies’ als Bitcoin en Ethereum namen de laatste maanden pijlsnel in waarde toe en worden zo lucratief voor de meer stoutmoedige speculanten. Tegelijk worden de munten al eens slachtoffer van spectaculaire overvallen, waarbij miljoenen worden buitgemaakt.

Tijd voor een overzicht van alles wat u wilde weten over blockchain en bitcoin, maar niet durfde vragen.Wat is Bitcoin precies?Bitcoin werd in 2009 ontworpen als een gedecentraliseerde betalin

gsmethode die overdracht van waarde op het internet makkelijker moest maken. De munteenheid is dus niet, zoals pakweg de euro of de dollar, gelinkt aan een geografische staat. Er is ook geen specifieke instelling die de controle houdt over Bitcoin. In plaats daarvan kan iedereen met een computer en de juiste software zelf alle transacties nakijken.

Het wordt door voorstanders vaak gezien als een ‘onhackbare’ munt, veiliger dan staatsgeld, net omdat transacties transparant zijn en er bijvoorbeeld geen bankmedewerker is die stiekem geld van je rekening kan stelen. Het systeem is van de hand van ene Satoshi Nakamoto, het pseudoniem van persoon of groep met vermoedelijke cryptografische achtergrond.

Lees meer op www.bitvavo.com