motor theorie halen

Motor theorie halen – net even anders dan auto theorie

“Get your motor running,” een bekende hit van Steppenwolf waarin de motor en het vrije leven worden bejubeld. Maar die vrijheid heb je niet zomaar. Net als bij een auto hoort er een rijbewijs in je leren outfit te zitten voor je in het zadel klimt. Eigenlijk best logisch dat je niet met een autorijbewijs een motor mag besturen. Je zit namelijk niet in je voertuig maar erop. Zaken als bandengrip, hellend rijden en de invloed van weer en wind zijn heel anders als je op een motor zit. In Nederland is motorrijden nog altijd aan het winnen qua populariteit. En dan moet je dus eerst wel je motor theorie halen.

Helpt je autokennis je voor het motor theorie halen?

Is motor theorie leren voor een rijbewijs eigenlijk moeilijker dan auto theorie? Als je motor theorie halen wilt, krijg je ook zaken te leren over je plaats op de weg en de invloed die het weer op jou en je motor kan hebben. Mocht je al een autorijbewijs op zak hebben en willen gaan voor een motorrijbewijs, denk dan niet dat dat de lesstof een wissewasje is. Toegegeven, sommige lesstof is dubbel maar nooit verkeerd om weer eens goed door te nemen. 

Een motor is geen auto

De statistieken van het CBR geven aan dat slechts iets meer dan de helft slaagt als die voor het eerst getoetst wordt tijdens een motor theorie-examen. Ook is er al een autorijbewijs eerder gehaald. Punt is dat het theorie-examen voor de motor echt wel verschilt van dat van de auto. Een deel van de vragen komt voor de autorijder wel bekend voor maar een ander deel is specifiek gericht op het rijden met een motor. 

De onlinekracht van oefenen voor het motor theorie halen

Je kunt leren vanuit studieboeken en zo je motor theorie halen. Maar tegenwoordig is online ook veel mogelijk. Het leren via het internet is leuker en ook veel meer interactief. De beeldinformatie in de vorm van bijvoorbeeld video’s helpt je snel dingen door te krijgen. En je krijgt een veel beter beeld van verkeerssituaties en problemen. Bovendien kun je online ook veel proefexamens maken zodat je je beter kunt voorbereiden op het examen zelf. Gewoonlijk nemen mensen wel even de tijd om de lesstof te bestuderen. Ze trekken er vaak een maandje voor uit. Zo hoef je niet avonden te stressen maar kun je op je gemak even over de lesstof buigen. Meld je je aan voor een online video-cursus motor theorie, dan kun je elk moment verder. Of met je smartphone, wachtend op een volgende trein. Of met je tablet op een zonnig terras. Met je laptop op de bank. Waar je internet hebt, is je cursus paraat.

Met 44 goede antwoorden ben je binnen

Dan is het tijd voor het theorie-examen. Je krijgt 50 vragen, voorafgegaan door 2 vragen om te oefenen. Die tellen natuurlijk niet mee. Heb je 44 vragen goed, dan is je motor theorie halen dus feit. Het examen duurt een half uur en de uitslag volgt meteen daarna. Heb je je theorie-certificaat te pakken, dan heb je 1,5 jaar om je praktijkexamen te halen.